Lily Jacobs: Bruggenbouwer in een sterk Europa

Terug

Beste partijgenoten,
In de ontwerpgrondwet voor Europa zijn zeer essentiële Europese waarden opgenomen. Europa biedt haar burgers het recht op een eigen identiteit. De Nieuwe Grondwet bevat de meest complete bescherming van de burgerrechten tot nu toe in de geschiedenis. In Straatsburg ziet het Europese ‘Hof voor de Rechten van de Mens’ toe op de naleving. Deze grondrechten zijn nu al uitgangspunt voor de Europese wet en regelgeving en de uitvoering van beleid. Meer dan 50% van onze nationale wet- en regelgeving komt uit Europa. Een nationale structuurdiscussie over details dreigt door de spanning die, mede door de Nederlandse Regering, wordt opgebouwd rondom de Europese Grondwet. Een samenhangend stelsel van individuele burgerrechten is voor elke Europeaan van essentieel belang. Ik pleit voor samenwerken, een focus op wat wel kan in plaats van niet kan. Inhoud en doel gaan boven structuur!

Mondiaal voltrekken zich over oceanen en landsgrenzen heen autonome ontwikkelingen. Het tijdperk van de globalisering heeft zich aangediend, of je daar nu voor of tegen bent! Mensen, kennis, informatie, goederen en geld verspreiden zich over de hele wereld met prettige en minder prettige gevolgen. Economische krachten, gecombineerd met technologische ontwikkelingen, zijn de turbo achter mondiale opschaling zonder enige overheidscoördinatie of sturing. Geld en macht concentreren zich en dicteren de economie en de wereldorde geruisloos. Waar blijft het gezag om aan deze ontwikkelingen op intelligente wijze tegenwicht te bieden? Het naoorlogs Europa, het pacificatieproject dat oude culturele waarden, de mensenrechten, vrijheid en democratie hoog in het vaandal draagt, zal aan deze ontwikkelingen op intelligente wijze tegenwicht moeten bieden. De spanningsvelden verbergen ook nieuwe kansen!

Mondiale bedreigingen treffen Europa ook. Op het gebied van bijvoorbeeld de klimaatverandering, het milieu, de verspreiding van ziekten, de beschikbaarheid van drinkwater, de toelevering van energie, de groeiende mobiliteit, de opvang van vluchtelingen zijn op Europees niveau gecoördineerde oplossingen dringend nood-zakelijk. Europa vraagt een stevig bestuur, dat geen politieke speelbal mag worden. Informatietechnologie maakt transparant bestuur mogelijke en biedt participatie een eigen plaats. Het is tijd voor meer democratie en een directe invloed van Europeanen op de besluitvorming in een sterk Europese Parlement. Dit komt ook de mondiale machtsverhouding ten goede.

De invloed van Europa op het dagelijkse leven van burgers en bedrijven is sterk toegenomen. De lagere overheden werken nauw samen met burgers, bedrijven en instellingen om gewenst beleid te concretiseren. Zo werken zij, ondersteund door de structuurfondsen, aan spreiding van welvaart en aan een veilig en duurzaam Europa. Zij delen kennis, wisselen best practices uit en kennen de kansen en mogelijkheden van Europa.

Er zijn ook specifieke Europese vraagstukken, zoals de vergrijzing met het bijbehorende pensioenlasten, het sociale stelsel, biotechnologie, voedselproductie, gezondheidszorg enz. Daarnaast is er ook sprake van grensoverschrijdende criminaliteit. Onze kinderen hebben, net als de babyboomgeneratie, groot belang bij een gestructureerde probleemaanpak en bij het benutten van potenties. Rechtvaardig en transparant bestuur zijn voor de acceptatie van ingrijpende oplossingen van groot belang. Niet bereid zijn te delen veroorzaakt economische vluchtelingen en kan zelfs leiden tot terrorisme.

Europa ontwikkelde zich van prille pacificatie, tot een interne vrije markt. Anno 2003 vragen onderlinge solidariteit en communicatie over het ‘Europa van de 25’ bijzondere aandacht. Ik ben ervan overtuigd dat solidariteit en communicatie daarover en een rechtvaardig en transparant beleid , voorwaarden zijn voor het behoud van vrede, veiligheid, vrijheid en welvaart straks. Overal leven goed geschoolde jongeren, die de welvaartsverschillen kennen, maar toch graag werken aan een betere toekomst voor de eigen regio of het geboorteland. Om de toekomst te blijven geloven moet hen wel een positieve perspectief geboden worden.

Ik zet me in voor een sterk en sociaal Europa. Niet door op zoek te gaan naar confrontatie, profilering en het uiteenspelen van partijen, maar door transparant en respectvol samen te werken. We moeten de nieuwe mogelijkheden die Europa biedt benutten!

k.tromokrath an thel Toegevoegd op: 10-09-2014 04:31:36
k.tromokrath an thelete na katene kapoia pio sovari douleia tha sas elega na exete ena eikoniko poso tn 500 euro k ta mats pou proteinete na grafete poso ta paizete kai na vlepoun oi anagnwstes ean to prosimo einai thetiko h arnhtiko http://husmviktb.com [url=http://egrjbmcqqpb.com]egrjbmcqqpb[/url] [link=http://jjncvgyxp.com]jjncvgyxp[/link]
Cold
None Toegevoegd op: 08-09-2014 10:57:42
None
Emre
None Toegevoegd op: 08-09-2014 09:34:02
None
Aditya
you people may not b Toegevoegd op: 08-09-2014 06:40:05
you people may not beleive at all but i can and will tell you that between heaven and earth are things beyond the reach of ordinary man and women.you people do not know what knowledge is and you would not gain any knowledge if its not by some devine revelation.is this the book of the devil maybe but it sure as hell is not for ordinary folks like you people to read, you could not handle it any one of you, before you open the book of the devil you better make sure your in a right pad with GOD Jehova. http://wzdmubz.com [url=http://wdguin.com]wdguin[/url] [link=http://mokrsovokkm.com]mokrsovokkm[/link]
Chika
There are no words t Toegevoegd op: 05-09-2014 20:55:04
There are no words to describe how booudicas this is.
Jady
Titel: *
Naam: *
E-mailadres: *
Uw reactie:
Anti-Spam protectie
Type deze code over a.u.b.:
*