'Achthonderd bestuurders in Amsterdam is veel te veel'

Bron: Cie De Grave in rapport ' Je gaat erover of niet' , Trouw 11-7-2005 Terug

Dat kan en moet eenvoudiger.
Dat adviseert de commissie-De Grave in het rapport ' Je gaat erover of niet' dat vandaag uitkomt. De Grave: ,,We hebben alle bestuurslagen eens in kaart gebracht en dachten: waarom houden we hier niet mee op? Waartoe dient dit?” De commissie heeft in vier gevallen onderzocht wie over de uitvoering gaan bij schooluitval, illegale arbeid, milieuvergunningen en de bedrijfshuisvestiging op Schiphol. De Grave, oud-minister van defensie en oud-staatssecretaris sociale zaken, zegt ' geschrokken' te zijn van de praktijk.

,,Als staatssecretaris besloot ik illegale arbeid aan te pakken. Ik dacht: we besluiten dit en dan gebeurt het. Maar de praktijk is anders. Er zijn negen overheidsinstanties bij betrokken, met eigen prioriteiten en opdrachten. Alles moet gecoördineerd worden, maar niemand is verantwoordelijk.

Een burger weet niet wie hij moet bellen om het probleem op te lossen. Het is veel te complex. Op Schiphol duurt het twee keer zolang om een bedrijf te vestigen als in België.” De commissie wil dat in de toekomst bij elk besluit een uitvoeringstoets komt: wie wordt waarvoor eindverantwoordelijk.

De Grave: ,,Elke bewindspersoon moet van tevoren bedenken: wat is het probleem en wie kan dat het beste oplossen. En dan moeten ook de bevoegdheden en de middelen erbij worden gegeven.” De Grave constateert dat Nederland ,,jarenlang bezig is geweest met reorganiseren en nieuwe bestuursorganen creëren. En niemand heeft zich ooit afgevraagd, of er een bestuursorgaan af kan. De waterschappen leven totaal niet, maar iedereen vindt wel dat het technisch goed geregeld moet zijn. Waarom houden we daar dan een democratisch orgaan van in stand?” De commissie wil ook dat gemeenteraden, maar ook het parlement langer kunnen blijven besturen, om zo de voorgenomen plannen beter te kunnen uitvoeren. De termijn van vier jaar is nu te kort, aldus De Grave.

Mijn reactie:
Maar er is nog een belangrijk aspect. Bij de Campagne voor het EP in 2004 en de Europese Grondwet in 2005 werd Brussel keer op keer bureaucratisch genoemd. De feiten: In Brussel werken 732 leden van het Europese Parlement, 20 leden van de Europese Cie. (bijgestaand door 36 ambtenaren).
Voor het EP werken zo'n 20.000 ambtenaren. Zij werken voor 25 landen en 454 miljoen inwoners.
Vergelijk Nederland daarmee (120.000 ambtenaren alleen al in den Haag werkzaam voor 16 miljoen Nederlanders) en de vraag welke van beiden nu bureuacratisch is te noemen is m.i. snel beantwoord.

Geplaatst op Wednesday 05-09-2007 10:43:06. Geplaatst door: Niels van den Berge

guod.me Toegevoegd op: 06-05-2017 12:22:35
http://guod.me/nl/creme-voor-mannen-maxi-size-mijn-echte-ervaring.html
EugeneEncOb
Titel: *
Naam: *
E-mailadres: *
Uw reactie:
Anti-Spam protectie
Type deze code over a.u.b.:
*