Papa Rijk houdt regels liever in eigen hand.

Terug

Europa dringt steeds dieper door in de Nederlandse samenleving. Decentrale overheden ook in Nederland fungeren vaak als uitvoerder in beleidsprocessen. Structuurfondsen en communautaire instrumenten bieden hen zeggenschap. De vierde bestuurslaag is een feit, waar Den Haag niet blij mee lijkt. Dat blijkt uit de moeizame ervaringen van lagere overheden die bij het Rijk cofinanciering aanvragen. Zij doen dit om projecten, passend in het Rijksbeleid, met structuurfondsmiddelen te realiseren. Deze terughoudendheid is vreemd. Europees geld, kan met geld van Nederlandse overheden een multipliereffect hebben voor particuliere - en bedrijfsinvesteringen. Structuurfondsen zetten zoden aan de dijk bij de lagere overheden. Het Rijk geeft helaas niet thuis. Zo ontstaat zelf geconstrueerd bewijs voor Zalm’s stelling dat “het maar eens uit moet zijn met het rondpompen van Europees geld”. En dat is erg jammer. Europa bruist van interregionale samenwerking, die op grond van de structuurfondsen ontstaat. Juist in de regio’s wordt samengewerkt aan welvaart en dus ook aan een veilig Europa. Delen van kennis en best practices inspireert tot benutting van de geweldige mogelijkheden die Europa biedt.

Nederland is klein, het buitenland groot. Het Comité van de Regio’s biedt een leerzaam forum om de thuisbasis van enige afstand te bezien. Ineens zie je lagere overheden uit de ons omringende landen die veel krachtiger kunnen opereren. Ze heffen eigen belasting en hebben wetgevende bevoegdheid. Plotseling zie je het “generatieconflict” dat woedt in het Huis van Thorbecke. Begrijp je dat Nederland is uitgegroeid tot een centralistisch land. Een land waarin zelfbewuste lagere overheden moeizaam voort ploeteren. Zij krijgen zakgeld, maar mogen slechts vijf procent vrij besteden onder voorwaarde van verantwoording. Extraatjes zijn er amper, hoewel men er naar hunkert. Buitenshuis steun zoeken bij Europa stelt papa Rijk niet op prijs.
In de zestiger jaren hebben autoritaire gezinshoofden ervaren dat stevige sturing en controle er toe leidt dat gezinnen uiteen vallen. Vereenzaming ligt op de loer. Moet de overheid hier niet van leren? De tand des tijd, evenals de familieruzies, knaagden stevig aan het Huis van Thorbecke. Het is nu ongezellig en uitgewoond. Bovendien, zo maakte Fortuyn duidelijk, raakt het los van zijn fundament. Wordt het niet tijd voor een grondige modernisering? Maar wie zal de opdrachtgever daarvoor zijn? En formuleert het programma van eisen? Welke architect krijgt ons vertrouwen ?

De kennisexplosie brengt enorme veranderingen in de samenleving. Plus kansen om het Huis van Thorbecke te moderniseren en Europa te inspireren.Te tonen dat wij de tijdgeest begrijpen en weten dat mensen groot belang hechten aan zeggenschap in hun dagelijkse omgeving. Decentralisatie van bevoegdheden en versterken van de worteling van de overheid in de samenleving, ligt voor de hand. Omdat Europa veel werk uithanden neemt is centrale inkrimping mogelijk. Met de vrijkomende middelen, mensen en geld kunnen lagere overheden sterker worden . Zeker als er tevens ruimte komt om te investeren in communicatie zodat de overheid weer wordt gedragen. Zo’n modernisering zal met interesse worden gevolg in het buitenland. Ook daar worstelt men met nieuwe ontwikkelingen. Verbouw van het al 150 jaar oude Huis van Thorbecke, maakt van Nederland opnieuw een gidsland met gezag in Europa.   

mcSjBfWJ3K Toegevoegd op: 02-07-2013 18:03:58
I am looking fowrrad to seeing a return to the United Provinces, which of course influenced later republics such as the United States of America. The Queen has overstepped the mark and effectively declared herself against democracy. Perhaps a future Dutch Republic would once again have influence in the world and a sense of pride in itself. The current Queen is presiding over a decline so drastic that within a generation the Dutch people may no longer have a country to call their own. Surely it is time to reignite the republican spirit and renew the Netherlands' prosperity, pride, culture, and greatness. http://qcewctaj.com [url=http://ptjtdajuyx.com]ptjtdajuyx[/url] [link=http://lvtdiphr.com]lvtdiphr[/link]
Joaco
oniGLodiLc2 Toegevoegd op: 02-07-2013 06:15:50
Last weeka0I suggested that sllwoy the consensus is shifting towards a recognition that Chinese growth may slow sharply in the next few years.a0 Current actions within China could support that slow down.
Ghfyf
lLqxPCyAsWx Toegevoegd op: 29-06-2013 14:13:02
That's the best anwser of all time! JMHO
Amory
Titel: *
Naam: *
E-mailadres: *
Uw reactie:
Anti-Spam protectie
Type deze code over a.u.b.:
*