Stadsboerderij Caetshagen en de toekomst.

Stadsboerderij Caetshagen en de toekomst.

Heb u dat ook wel eens? Zo'n moment van overpeinzing?
Bijvoorbeeld wanneer er weer eens ergens de stroom is uitgevallen en diepvriezers, computers en straatverlichting het niet meer doen. Of wanneer nieuwsberichten melden over orkanen, aardbevingen en overstromingen dan denk ik wel eens hoe belangrijk het is om basiskennis in huis te hebben om te kunnen overleven. En ik vraag me dan wel eens af: Hoe afhankelijk maken we ons van techniek, hoe lang zijn we in staat de natuur te beheersen en moeten we niet zorgen dat we onze basiskennis en vaardigheden blijven koesteren en doorgeven aan volgende generaties?

Na deze overpeinzing begrijpt u dat ik met veel genoegen namens de gemeente onlangs een handtekening zette onder het contract voor de stadsboerderij Caetshagen, terwijl groeizame regen heftig uit de lucht viel. Gelukkig bood 'Betuws Wonen' gastvrij onderdak, koffie en cake zodat er hulde kon worden gebracht aan de pioniers van het eerste uur!
Voor Peter Peels, voorzitter van de stichting Caetshage was de handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst een kroon op inspanningen die al in 1999 startten. Vasthoudend en veerkrachtig werkte hij nauw samen met vele anderen aan het plan voor de stadsboerderij. De gemeenteraad heeft in 2000, weliswaar na stevige discussie toch Wethouder Marringa gevolgd en ook financieel de basis gelegd voor een multifunctionele stadsboerderij waar het stadsvolk weer een beetje in contact kan komen met het pure leven.
Stadsboer Rutger van Mazijk legt samen met zijn vrouw de basis voor de realisatie van de boerderij op een stuk grond van meer dan 5ha. Hier ontstaat de mogelijkheid om u weer een te voelen met de natuur en betrokken te worden bij de productie van dagelijks voedsel. De 'waardevol wonen en werken' filosofie vanuit Eva-Lanxmeer is een belangrijke inspiratiebron voor de stadsboerderij. Deze staat echter nadrukkelijk open voor alle Culemborgers. Na een wandeling door het park en de proeftuin en vindt u straks in het theehuis ruimte voor ontspanning en ontmoeting. Aan mensen met een beperking wordt veilige plek geboden om op een respectvolle wijze eigen mogelijkheden te ontwikkelen en een dag zinvol in te vullen.
Na de ondertekening stond de zon weer stralend aan de hemel om de aanwezige kinderen uit te nodigen om pompoenpitten in de grond te stoppen. Wist u dat pompoenen al meer dan 7000 jaar voor Christus werden als voedsel werden gebruikt? Op de gemeentelijke website kunt u volgen hoe ze groeien. Ook recepten kunnen worden uitgewisseld. Wist u dat alles aan een pompoen eetbaar is? Veilig idee toch dat we voedsel zelf kunnen produceren en kopen zonder technische hoogstandjes? De stadsboer verkoopt al een tijdje groente van eigen grond en leert schoolkinderen de basiskennis en vaardigheden over het kweken van groente en fruit. Straks zal ook dat vanuit de stadsboerderij gebeuren.

Titel: *
Naam: *
E-mailadres: *
Uw reactie:
Anti-Spam protectie
Type deze code over a.u.b.:
*