Besturen op menselijke maat

Op mijn deurmat valt bij de weekend post 'VNG Magazine', het weekblad van de Vereniging van de Nederlandse Gemeenten, het lijfblad voor gemeentebestuurders. Op de titelpagina staat: "Terug naar de menselijke maat". Dat is mij uit het hart gegrepen! Zeker na de heftige landelijke verkiezingscampagne die we, wanneer u dit leest, net achter de rug hebben.
Vanavond wordt bekend of de Amerikaanse strategie die de persoonlijkheid en het handelen van de politieke leiders centraal stelt, het stemgedrag daadwerkelijk beĆÆnvloedt. Als nuchtere Hollanders denken we al snel dat deze strategie bij ons niet aanslaat en dat wij kiezen voor inhoud, een goede kwaliteit van de gezondheidszorg, het opkomen voor de zwakkeren, een sterke economie en goed onderwijs. Zelf heb ik een groot vertrouwen in dit laatste ook al lijkt dat soms tegen beter weten in. De voorspellingen zijn immers niet eenduidig en behoorlijk ongewis door de grote aantallen zwevende kiezers. Met nieuwsgierig ongeduld wacht ik daarom op het moment dat de peilingdemocratie vanavond wordt omgezet in een heldere verkiezingsuitslag.
Welk kabinet er ook zal komen, voor mij staat als een paal boven water dat gemeenten meer beleidsvrijheid nodig hebben. Zij staan het dichtst bij de burgers en weten wat de mensen in hun gemeenten nodig hebben. Ook kennen zij hun eigen gemeentelijke grondgebied als geen ander. Culemborg heeft met haar 27.000 inwoners een prima omvang om als proeftuin te fungeren. Inventieve gemeenten zijn uitstekend in staat om samen met de mensen die er wonen en werken, praktische en efficiƫnte oplossingen te vinden voor de vraagstukken die op hun bord liggen. Maar om maatwerk te kunnen leveren voor en met haar burgers hebben de gemeenten extra beleidsruimte en ook meer geld nodig. Laten we hopen dat het nieuwe kabinet begrijpt dat gemeenten hun bewoners met hun behoeften goed in beeld hebben en daarmee een belangrijke partner zijn voor 'besturen op menselijke maat'.

Titel: *
Naam: *
E-mailadres: *
Uw reactie:
Anti-Spam protectie
Type deze code over a.u.b.:
*