A-Team zet huizenbouw in de lift

Maandag, 12 maart 2007 - TIEL - Professionals die als een doortastend optredend A - Team huizen uit de grond stampen. Zo wil Regio Rivierenland de in het slop geraakte woningbouw vlot trekken.
In Rivierenland is veel te weinig gebouwd, zegt bestuursvoorzitter Andries Heidema. "Slechts de helft van alle plannen is gerealiseerd. We scoren het slechtst van alle regio's in Gelderland." Als oorzaak voor het dragen van de rode bouwlantaarn (gebouwd werden 4500 van de 10.000 geplande woningen) voert Heidema gemeentelijke herindelingen op. "Buren en Neder-Betuwe zijn samenvoegingen. Dat betekent wennen aan de grotere schaal. Doorgroeien is niet niks, zeker als je dit koppelt aan de complexiteit van deze materie. Bouwen hebben sommige bestuurders en ambtenaren wellicht onderschat."

Een A-Team mag orde op zaken stellen. "In het Knooppunt Arnhem-Nijmegen startte zo'n groep anderhalf jaar geleden. Professionele managers hebben in het KAN succes geboekt. Die duw in de rug heeft deze regio ook nodig."

'A-Team' verwijst naar de gelijknamige Amerikaanse tv-serie uit de jaren tachtig. Daarin schoot een groep ex-Vietnamsoldaten burgers te hulp, mede door opponenten hardhandig opzij te zetten.

Rivierenland zet in op de bouw van betaalbare huizen voor starters en ouderen. Heidema: "Die doelgroepen zijn erbij ingeschoten. Mede daarom hebben we de Gelderse oud-gedeputeerde Lily Jacobs in de arm genomen. Zij is nu wethouder in Culemborg en heeft sociale woningbouw daar met succes voor elkaar gekregen."

Jacobs effent het pad voor het A- Team met een presentatie van haar plan van aanpak op 26 maart, in een vergadering van Rivierenland. "We hebben in Culemborg twee bouwplannen afgedwongen. Voor het ene tekent de gemeente, voor het andere de woningstichting. Belangrijk, want in 2004 viel het college van B en W nog op stedenbouwkundige projecten."

Heidema's verklaring voor het Betuwse bouwfiasco deelt ze. "Dit is lastige problematiek. Een gezonde financiƫle paragraaf, zorgvuldig gronden verwerven en goede contracten sluiten zijn een must. Bovendien zijn woningzoekenden ongeduldig. Bouwplannen duren minstens drie, maar meestal zeven jaar."

Titel: *
Naam: *
E-mailadres: *
Uw reactie:
Anti-Spam protectie
Type deze code over a.u.b.:
*