Europa, kans of dreiging ?
Wanneer we politici en media geloven, betekent Europa eerder dreiging dan kansen voor de toekomst. Na een Marathon vergadering weten we nu dat Nederland "veel heeft bereikt"! Er komt geen vlag, geen volkslied en de grondwet wordt een verdrag. Bovendien bevat het verdrag minder pagina's dan de Grondwet waar Nederland in 2005 nee tegen zei. De grondrechten van de mens zoals vrijheid, gelijkheid en solidariteit zijn geschrapt.Iedereen kent wel de Europese vlag met gele sterren die niet meer passen bij het aantal landen (27). Onze Nederlandse Rem Koolhaas ontwierp een moderne Europese vlag in een kleurige streepjescode. Nu krijgt zijn ontwerp geen status.

Ook een Europees volkslied komt er niet. Maar sinds 1985 is er al ėėn dat onuitroeibaar zal blijven klinken. "Ode an die Freude" onderdeel van de finale van de 9e Symfonie van Beethoven, was en blijft onze Europese teamsong. "Alle menschen werden bruder", zal onuitroeibare onze samenwerking prachtig symboliseren.

Het derde wapenfeit, het schrappen van de 'universele grondrechten van de mens', verbaast en baart zorgen. Immers hoe bezwaarlijk kan dit in een beschaafd land zijn? Hoe steviger mensenrechten in onze samenleving verankert zijn, hoe beter zij ook juridisch kunnen worden bewaakt. Daar hebben we allemaal belang bij.

Ooit legde ik de Nederlandse Grondwet naast het Europese ontwerp. Sindsdien ben ik van mening dat wij Nederlanders er stevig op vooruitgaan wanneer de Europese "rechten van de mens" voorrang zouden krijgen op onze Nederlandse grondwet. Deze laatste is vooral toegespitst op de inrichting van ons bestuurlijke bestel. De rechten van de mens staan niet centraal.

Verbaasd zie ik dat het onze regering lukt door een goede PR campagne, gecombineerd met een minder goed geïnformeerde pers, als winnaar uit de strijd tegen de Europese dreiging te komen. Ik hoop vurig dat Culemborg, dat meer dan 60 nationaliteiten telt, beter weet en Europa ziet als de kans voor een veilige en welvarende toekomst in een sterk veranderende wereld.Titel: *
Naam: *
E-mailadres: *
Uw reactie:
Anti-Spam protectie
Type deze code over a.u.b.:
*